Ben je op zoek naar raamfolie voor op je ramen. Alleen weet je niet wat je precies nodig hebt. Dat is best begrijpelijk! Er zijn namelijk een hoop verschillende raamfolies beschikbaar. Hierdoor kan het de keuze moeilijk maken. Vaak lijken folies op elkaar maar kunnen ze net even wat anders. Dan is het wel fijn om te weten waar je op moet letten. Zo kun je precies uitfilteren wat je wel of niet wilt hebben. Dit maakt het uiteindelijk makkelijker om een keuze te maken. In dit blog leggen wij daarom uit welke soorten er zijn en hoe je raamfolie aanbrengt.

Welke soorten raamfolie zijn er?

Om een keuze te kunnen maken is het handig te weten wat er zoal is. Dan kun je aan de hand daarvan gerichter kiezen. Elke folie heeft weer een andere werking. Ook is er nog verschil in hoe raamfolie blijft plakken.

  • Verduisterende raamfolie: kan je niet slapen als er ook maar iets licht naar binnen komt? Dan is het goed om eens te kijken naar verduisterend folie. Hiermee maak je de ruimte waar je slaapt helemaal donker. Hierdoor maakt je lichaam weer op de juiste manier melatonine aan. Dit is het slaaphormoon wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en goed doorslaapt.
  • Zonwerende raamfolie: in de zomer kunnen de temperaturen best oplopen. Dit is vaak te merken in huis omdat sommige ruimtes verschrikkelijk heet kunnen worden. Dan is het aan te raden om zonwerend folie te gebruiken. Hiermee voorkom je dat de temperatuur in huis snel oploopt.
  • Isolerende raamfolie: ben je op zoek naar een manier om je gasrekening laag te houden? Dan is het verstandig om te beginnen bij isoleren. Met isolerend raamfolie zorg je ervoor dat er geen tocht en kou van het raam afkomt.
  • Anti inkijk folie: dit is eigenlijk wel één van de populairste folies. Deze raamfolie wordt vaak gebruikt in de bad- en ook de woonkamer. Hier wil je voorkomen dat er zomaar naar binnengekeken kan worden. Anti inkijk folie is vaak mat en staat ook wel bekend onder de naam gezandstraald of melkglas. Het verschil tussen deze twee is dat gezandstraald wat grijzer van kleur is. Melkglas daarentegen is weer meer wit van kleur.
  • Zelfklevend raamfolie: er zit ook een groot verschil in het aanbrengen van folie. Zelfklevende folie is met een lijmlaag. Deze plakt ook gelijk vast en is niet overnieuw aan te brengen.
  • Statisch raamfolie: je hebt ook nog statische folie. Deze folie plakt door middel van statische elektriciteit. Dit type folie is gemakkelijk aan te brengen en ook overnieuw aan te brengen.

Hoe breng je raamfolie aan?

Om raamfolie aan te brengen heb je een aantal dingen nodig. Zorg voor je begint dat je een rolmaat of liniaal hebt. Zo kun je het raam en folie gemakkelijk opmeten. Ook heb je een rakel nodig waar je het folie tijdens aanbrengen mee kunt gladstrijken. Om je folie af te snijden heb je een scherp Stanleymes nodig. Het is aan te raden folie nat te plakken daarom is ook een plantenspuit nodig.

  1. Meet het raam op en snijd vervolgens de benodigde folie af. Snijd altijd iets meer af zodat je sowieso genoeg hebt. Dit kun je aan het einde namelijk gemakkelijk wegsnijden.
  2. Voor je begint met het plakken is het belangrijk dat het raam goed schoon en vetvrij is. Dit kan gemakkelijk door het raam schoon te maken met warm water en een druppel afwasmiddel.
  3. Zoals een stukje terug al benoemd is het goed om folie nat te plakken. Maak in deze stap het raam goed nat hiermee zorg je dat het folie nog iets verschoven kan worden.
  4. Op ieder raamfolie zit een beschermlaag. Deze moet uiteraard verwijderd worden voordat je kan gaan plakken. Doe dit alleen niet helemaal tegelijk. Hiermee vergroot je de kans dat het raamfolie aan elkaar gaat plakken. Verwijder daarom slecht een stukje van circa 10 centimeter.
  5. Nu zijn we aangekomen bij het plakken van de raamfolie. Begin in een hoek en ga vervolgens steeds iets verder met plakken.
  6. Aangezien je water hebt gebruikt bij het aanbrengen moet dit ook weer verwijderd worden. Hiervoor is de rakel nodig. Houd hier wel een theedoek tussen. Ook is het aan te raden handdoeken op de grond te leggen want er komt veel water vrij.
  7. Zit het raamfolie helemaal naar wens? Dan kun je nu het overtollige folie wegsnijden. Nu kun je genieten van het prachtige eindresultaat!