Van klanten werven tot je administratie bijhouden: als startend ondernemer komt er veel op je af. Ook het regelen van zakelijke verzekeringen behoort tot een van de vele taken die op het bord van een freelancer, dienstverlener of winkeleigenaar neerkomen. Ben ook jij net begonnen en vraag je je af welke verzekeringen je het best kunt afsluiten? Om je een handje te helpen, hebben we een aantal van de belangrijkste verzekeringen voor je op een rijtje gezet.

Een tip vooraf: profiteer van pakketkorting

Naast dat het praktisch is om je zakelijke verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten, is het vaak ook voordeliger. De meeste verzekeraars verstrekken namelijk pakketkorting als je meerdere soorten schadeverzekeringen bij hun afsluit. Zo is bij Univé het kortingspercentage evenredig aan het aantal soorten verzekeringen. Zo profiteer je bij drie soorten verzekeringen over een kortingspercentage van drie procent, bij vier soorten verzekeringen van vier procent, etc. Onderaan de streep scheelt dit vaak een hoop.

Verzekeringen voor je bedrijf

De KVK adviseert om je in te dekken tegen bedrijfsrisico’s. Wie zich vervolgens verdiept in zakelijke verzekeringen, zal merken dat er veel is om uit te kiezen. Het hangt echter van de rechtsvorm en het type bedrijf af welke verzekeringen nuttig zijn om af te sluiten. Hieronder een lijstje met verschillende verzekeringen;

  • Rechtsbijstandverzekering: als privé persoon kun je te maken krijgen met juridische geschillen, maar als ondernemer kan dit ook voorkomen. Rechtshulp kan dan veel onnodige tijd en kosten besparen.
  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering dekt schade die je per ongeluk aanricht bij anderen. Denk bijvoorbeeld aan kop koffie die over een laptop valt of iemand die struikelt in je winkel.
  • Opstal-, goederen- en inventarisverzekering: dit zijn verzekeringen die schade dekken aan je bedrijfspand en verlies van handelsvoorraad door brand of inbraak.
  • Bedrijfsschadeverzekering: komt van pas als brand of een andere oorzaak de bedrijfsvoering stillegt. Deze verzekering dekt de vaste kosten en eventueel gederfde winst.
  • Cyberverzekering: helpt slachtoffers van cyberaanvallen met het herstellen van databases en websites, belanghebbenden te informeren en schade te beperken.

 

In bepaalde beroepsgroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Voorbeelden van deze beroepsgroepen zijn: adviseurs, architecten en accountants. Zij kunnen namelijk door onjuist advies te verlenen flinke vermogensschade veroorzaken. Om deze reden kennen sommige opdrachtgevers alleen werk toe aan professionals met een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Verzekeringen voor jezelf

Iedereen kan ziek worden. Dit is vaak nog wel op te lossen als het een paar dagen of een week duurt. Word je echter langdurig ziek of zelfs arbeidsongeschikt? Dan staan de zaken er anders voor. Werknemers in loondienst krijgen in deze situatie hun loon doorbetaald, maar ondernemers moeten hier zelf regelingen voor treffen. Door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten, verzeker je jezelf van inkomen als je door ziekte niet kunt werken. De hoogte van de premie wordt onder meer bepaald door je leeftijd, de branche waarin je werkt en je medische geschiedenis. Ook het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering behoort tot de mogelijkheden.