Geef je een feestje of komen er mensen bij je eten? Dan worden er vast meerdere glaasjes wijn genuttigd. Als je zelf geregeld een wijntje drinkt, kun je ervoor kiezen om dezelfde wijn aan je gasten te serveren. Toch kunnen wij ons voorstellen dat je misschien eens iets anders wilt. Het kan alleen behoorlijk lastig zijn om een geschikte wijn te kiezen. Daarom geven wij je in deze tekst een aantal tips. Hopelijk helpt dit je om een keuze te maken!
1) Bepaal wat je uit wilt geven
Voordat je aan je zoektocht naar een geschikte wijn begint, is het handig om te bepalen hoeveel je uit wilt geven. Je kunt het makkelijkst een bedrag per fles als uitgangspunt nemen, want dit is de prijs waar verkopende partijen mee werken. Als je een wijn op het oog hebt, weet je precies of hij binnen je budget valt.
Laat je overigens nooit te veel leiden door de prijs. Wil je een Barolo wijn kopen? Denk dan niet dat een dure wijn standaard beter is dan een goedkope. Vroeger was dit misschien het geval, maar tegenwoordig kan een goedkope(re) wijn net zo lekker zijn. Sommige goedkopere wijnen zijn smaken zelfs beter dan duurdere.
2) Kijk naar de tijd van het jaar
Bij het kiezen van een wijn houden veel mensen geen rekening met de tijd van het jaar. Zonde, want dit maakt het een stuk makkelijker om een geschikte wijn te vinden. Is het winter? Dan kun je het beste kiezen voor een donkere wijn die krachtig van smaak is. Ook in de herfst worden dit soort wijnen veel gedronken. In de lente en zomer drinken veel mensen juist liever een frisse en fruitige wijn, zoals zoete witte wijn of rosé.
3) Laat je leiden door het gerecht
Ga je zelf de keuken in om een overheerlijk en uitgebreid menu te bereiden? Grote kans dat je hier ook een wijntje bij wilt serveren. In dat geval is het niet bijzonder lastig om een geschikte wijn te vinden, want je kunt je laten leiden door het eten. Bij rood vlees en wild misstaat een krachtige rode wijn, zoals een Nebbiolo, niet. Droge witte wijn smaakt op zijn beurt lekker bij vis, schaal- en schelpdieren en salades, terwijl zoete witte wijn prima te combineren is bij kazen en desserts.
Als je twijfelt of een wijn bij een gerecht past, richt jij je tot het etiket of de omschrijving. Op deze manier ontdek je vaak snel wat de smaak is van wijn. Soms worden er zelfs specifieke gerechten genoemd waarbij de wijn lekker smaakt. Hierdoor is het betrekkelijk eenvoudig om een geschikte wijn te kiezen.
4) Verdiep je in wijn
Is het niet de eerste keer dat je het lastig vindt om een geschikte wijn te vinden? Overweeg je dan eens wat meer in deze drank te verdiepen. Als je meer over de verschillende druiven weet, is het vaak makkelijker om een wijn te kiezen. Hiervoor kun jij jezelf inlezen, maar ook een wijncursus volgen.